La fotosíntesi

Les plantes estan traient actualment més CO2 de l'aire que fa 200 anys, segons una investigació que corrobora les estimacions dels models del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic.


Les plantes absorbeixen el diòxid de carboni com a part del procés de fotosíntesi, una sèrie de reaccions cel·lulars a través de les quals transformen l'energia del sol en energia química com a aliment. Aquesta investigació, publicada a Nature per Joe Berry, de Carnegie Science, i J. Elliott Campbell, de la Universitat de Califòrnia, a Mercè, construeix una nova història sobre canvis globals en l'activitat fotosintètica.

Així com les plantes en hivernacles de vidre creixen més ràpid i més profusament quan se'ls proporcionen nivells elevats de CO2, les plantes en els ecosistemes naturals s'espera que creixin més ràpid a mesura que augmenta la concentració de CO2 a l'atmosfera global. A escala global, aquest efecte podria oferir certa estabilitat al sistema climàtic a contrarestar les emissions humanes de CO2.

La magnitud d'aquest efecte està actualment en debat. Podria ser tan gran a escala global com ho és en experiments a petita escala en hivernacle? O hi ha altres factors que limiten la resposta del sistema global a l'augment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle? Es necessita un registre a llarg termini, similar al que existeix per al CO2 i la temperatura, per fer front a aquesta gran incertesa en les projeccions del canvi climàtic.

NO COMPENSA LA CREMA DE COMBUSTIBLES FÒSSILS

L'equip va emprar treballs previs que demostren que es pot utilitzar la concentració atmosfèrica del gas sulfur de carboni per inferir el nivell de la fotosíntesi global. Van construir una història de la seva concentració usant l'aire atrapat en el gel antàrtic i la capa de neu durant segles, els espectres infrarojos de l'atmosfera presos pels astrònoms des de la dècada de 1970 i les dades d'una xarxa nacional de mostreig de gasos d'efecte hivernacle de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica nord-americà a la fi dels noranta.

Els resultats mostren que la fotosíntesi global va ser estable durant centenars d'anys abans de la revolució industrial, però després va créixer ràpidament al llarg del segle XX. Els recents increments en la fotosíntesi es correlacionen amb els augments en el diòxid de carboni atmosfèric a causa de la crema de combustibles fòssils.



FONT: www.ecoticias.com
http://www.ecoticias.com/co2/134569/La-fotosintesis-esperanza-del-planeta