Eines tecnològiques per la indústria 2025

El Massachusetts Institute of Technology (MIT) defineix a la seva Technology Review les deu tecnologies que s'hauran d'integrar per al 2025 com a suport a la revolució industrial iniciada fa uns deu anys. La utilització d'aquestes tecnologies no és una simple incorporació d'equips o màquines, sinó que es necessari tenir en compte una sèrie de consideracions per assolirl l'èxit. Calcula que, al 2020, al voltant d'una tercera part de les habilitats a la major part dels llocs de treball no es tenien per necessàries fa molt pocs anys.
Per no perdre's en l'intent, considera que cal “tenir consciència de la tecnologia a aplicar i desenvolupar un pla per dotar-se del talent que la pugui aprofitar al màxim”. No alteraran de manera singular el panorama empresarial o social però sí que pot ser que transformin la manera de treballar de les persones i reordenen els valors dels llocs de treball. Les deu tecnologies seleccionades són:
1. Internet Mòbil. Conjunt de formats, apps, interfícies, dades, etc., utilitzades com a connexió interna i externa de les organitzacions.
2. Intel·ligència Artificial. El machine leaening, les interfícies d'usuari, el reconeixement de veu i gestos, per augmentar la productivitat o eliminar coneixements específics.
3. Realitat virtual i augmentada. Amb els nous avenços en aquest camp es desenvoluparan aplicacions pràctiques amb creació de valor per a la indústria.
4. Computació al núvol. Gairebé tots els serveis i aplicacions es podran subministrar a través del núvol i s'utilitzaran cada cop més per les empreses a mesura que millori la ciberseguretat.
5. Internet de les coses. Els productes, sistemes, equips i persones de les indústries basaran la seva supervisió, seguiment i seguretat en els sensors i el tractament de la informació.
6. Robòtica avançada. Dotats dels avenços en intel·ligència i visió artificial i internet de les coses, amb nous materials i sistemes motoritzats i hidràulics, augmentaran la capacitat de fabricació actual en moltes operacions.
7. Tecnologia biomètrica. Les empreses industrials aniran abandonant les contrasenyes tradicionals i adoptant nous mitjans d'autorització, com ara la identificació pel rostre, la veu, els ulls, les mans, etc.
8. Impressió en 3D. La impressió 3D o fabricació additiva en una àmplia gamma de materials i amb cadències cada vegada més grans podrà permetre la personalització de productes i les reduccions de cost i terminis de subministrament.
9. Genòmica. La indústria enfocada a la medicina o l'alimentació utilitzarà l'enginyeria genètica i el processament informàtic ràpid amb la millora de la producció agrícola o farmacèutica.
10. Blockchain. Els sistemes informàtics utilitzant mitjans de blockchain racionalitzarà la contractació, transaccions i coordinació a les empreses que gestionin quantitats molt elevades de cadena de subministrament o de vendes.
Conclou l'informe que, tot i que no es está del tot clar, l'aplicació de petites i accessibles tecnologies de computació quàntica començaran a estar disponibles comercialment i podrien ser útils per a algunes indústries específiques.
Font: REVISTA DYNA